Εκπαίδευση Διερμηνέων

Τι είναι ο Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας;

Είναι ο επαγγελματίας που διερμηνεύει (ταυτόχρονα ή διαδοχικά) σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ της προφορικής Νέας Ελληνικής και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, ενώ λαμβάνει αποφάσεις βάσει του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας και είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο διαφορετικών κουλτουρών.

Πώς μπορώ να γίνω διερμηνέας ΕΝΓ;

Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας Διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα, θα πρέπει, εφόσον είναι κάτοχος της πιστοποίησης της Επάρκειας της ΕΝΓ από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, να παρακολουθήσει ένα διετές πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις διερμηνείας, που διοργανώνονται από το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και τον Σύλλογο Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Το Πρόγραμμα Σπουδών μας

Το Α’ έτος είναι χωρισμένο σε δύο θεματικές ενότητες:

Στην πρώτη καλύπτεται το θεωρητικό μέρος, ενδυναμώνονται οι δεξιότητες στην  Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, δίνεται έμφαση στη σωστή χρήση των Νέων Ελληνικών ενώ παράλληλα οι υποψήφιοι διερμηνείς εξοικειώνονται με τις τεχνικές διερμηνείας.

Η δεύτερη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στην πρακτική εξάσκηση της ταυτόχρονης, ευθείας και αντίστροφης διερμηνείας, γενικής θεματολογίας.

  Αντικείμενο του Β’ έτους είναι οι εξειδικευμένοι τομείς της Διερμηνείας:

  Τεχνολογία, ιατρικά και νομικά θέματα όπως και γενικότερης οικονομικοπολιτικής θεματολογίας. Έπειτα γίνεται προετοιμασία για τις εξετάσεις Διερμηνέων.

  Μέρος του Β’ έτους είναι και η εποπτεία της πρακτικής άσκησης διάρκειας 120 ωρών από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, δικαίωμα συμμετοχής στην οποία αποκτούν οι σπουδαστές με την έναρξη του Β’ έτους.

  Αγωγή του Λόγου και Ορθοφωνίας

  Αναπόσπαστο κομμάτι του Α’ έτους είναι η «Αγωγή του Λόγου και Ορθοφωνίας». Αντικείμενα του μαθήματος είναι η απόκτηση τεχνικών διαφραγματικής αναπνοής, η σωστή άρθρωση και τοποθέτηση κατά την ομιλία και οι τεχνικές διαχείρισης άγχους κατά την έκθεση.

  Επίσης δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους διερμηνείς να εξερευνήσουν το εύρος των δυνατοτήτων της φωνής τους ώστε να αντεπεξέλθουν σε κάθε περίσταση διερμηνείας.

  Τμήματα Διερμηνείας

  Ταυτόχρονη διδασκαλία από Κωφό Εκπαιδευτή και ακούοντα Διερμηνέα με πολυετή εμπειρία στον χώρο

  Πλούσιο υλικό για προσωπική εξάσκηση και εβδομαδιαία ατομική αξιολόγηση σε κάθε μαθητή

  Επιμορφωτικά σεμινάρια, θεματικά εργαστήρια και workhops (Φωνή, Καλλιτεχνική Διερμηνεία, τεχνικές Visual Vernacular κ.α.) αποκλειστικά για τους μαθητές μας

  Εκπαίδευση σε τεχνικές λόγου και ορθοφωνίας για άμεση προσαρμογή σε κάθε περίσταση Διερμηνείας

  Eπαγγελματική Aποκατάσταση

  Ο Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αφού επιτύχει στις εξετάσεις του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, εφόσον το επιθυμεί, γίνεται μέλος του Σωματείου.

  Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με ιδιωτικές συμφωνίες (προσωπικές διερμηνείες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, τηλεοπτικοί σταθμοί),  ή/και ως εξωτερικός συνεργάτης στα προγράμματα:

  • Δια ζώσης διερμηνείας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών
  • Δια ζώσης διερμηνείας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος
  • Εξ αποστάσεως διερμηνείας (Relay Services – IRIS) του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

  Οι εκπαιδευτές διερμηνέων του ΚΕΝΓ

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΝΤΙΚΑΣ

  Διδάσκων από τον προφορικό λόγο στην ΕΝΓ

  Εκπαιδευμένος στο Πανεπιστήμιο Gallaudet, στην Ουάσινγκτον DC και ιδρυτής του Κ.Ε.Ν.Γ. (2001). Κωφός Διερμηνέας. Μέλος του European Forum of Sign Language Interpreters και του European Network of Sign Language Teachers.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

  Διδάσκουσα από την ΕΝΓ στον προφορικό λόγο

  Υπεύθυνη σπουδών τμημάτων Διερμηνείας. Διερμηνέας ΕΝΓ από το 2005 και Εκπαιδεύτρια Διερμηνέων από το 2009, εκπαιδευμένη από την efsliT. Ενεργό μέλος του European Forum of Sign Language Interpreters και της World Association of Sign Language Interpreters.

  ΕΛΕΝΗ ΒΛΕΤΣΗ

  Διδάσκουσα από την ΕΝΓ στον προφορικό λόγο

  Γλωσσολόγος με ερευνητικό ενδιαφέρον για τη γλωσσολογία των ΝΓ και την εφαρμοσμένη γλωσσολογία. Διδάσκει τη νεοελληνική γλώσσα ως δεύτερη/ξένη γλώσσα σε ενήλικες από το 2005. Διερμηνέας ΕΝΓ από το 2008 και Εκπαιδεύτρια Διερμηνέων.

  ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΛΑΧΟΥΡΑ

  Διδάσκουσα από τον προφορικό λόγο στην ΕΝΓ

  Ηθοποιός και διαχειρίστρια του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος από το 2002, δασκάλα ΕΝΓ και Κωφή διερμηνέας. Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

  ΜΠΡΙΚΕΝΑ ΓΚΙΣΤΟ

  Διδάσκουσα Αγωγής του Λόγου και Ορθοφωνίας

  Ηθοποιός και Σκηνοθέτις, απόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» και δημιουργός του YouTube channel «Hand Stories», που μεταδίδεται αποκλειστικά στην ΕΝΓ.